Jong geleerd oud gedaan?

Afgelopen woensdagavond (24/9/2011) was ik bij het avondprogramma van Learning Lane. Learning Lane is een 2,5 daags workshopgebeuren voor iedereen die met leren te maken heeft. Dus waren er trainingsbureaus, coachen, trainers, onderwijsdeskundigen. Ons kent ons dus.
De eerste avond waren en vier sprekers. En een van de sprekers, Eefje Teeuwisse van Kessels en Smit, heeft mij aan het denken gezet.
Wat ik in het kort van haar lezing begreep was dat ze vertelde dat in veel bedrijven nu wordt gedacht in junior, medio en senior medewerkers. En dat die verdeling inhoud dat de senior het het beste weten en de juniors nog het meest te leren hebben. De junior wordt dus eigenlijk ‘onderwezen’ om een kloon van de senior te worden. (Voor alle duidelijkheid ik schrijf wat ik heb opgestoken en van de lezing van Eefje heb geïnterpreteerd. Dus spreek Eefje er niet op aan maar mij.)
Waar waren we gebleven. De junior moet dus worden zoals de senior. Het feit dat de junior fris en zonder te veel belemmerende kennis naar een opdracht kijkt wordt daarmee niet beloond. In tegendeel de junior moet de problemen die de senior in zijn loopbaan tegen kwam gaan zien als de enige werkelijkheid én moet deze ook nog als onoplosbaar gaan zien omdat de senior er geen oplossing voor gevonden heeft.
Wild en onstuimig denken, Innovatief zijn, fouten maken die iets moois kunnen opleveren. Alles wat een junior toch zo mooi in huis heeft worden dus niet gebruikt.
Eefje vertelde hoe fantastisch en motiverend het voor de junior is als zij/hij niet al onervaren beginneling behandeld wordt. Maar gelijk vanaf de start als volwaardig lid van het team mee mag draaien. En werkelijk gewaardeerd en gezien wordt in zijn/haar talenten. Ze heeft daar een onderzoek naar gedaan en daar kun je over lezen op http://www.takeastep.nl/eefje. waar ook een heel leuk filmpje staat waarin de jeugd de ouderen de les leest. http://www.youtube.com/watch?v=V-bjOJzB7LY
Goed leuk om te weten voor al die grote organisaties waar ze met dat rare junior, medio en senior systeem werken. Wat moeten wij daar mee?
Ik heb gemerkt dat ik helmaal geen voeding meer met jonge startende trainingsacteurs heb. Dat als ik ze tegenkom ik me als een senior gedraag die aardig naar ze is, maar ze eigenlijk vooral tegemoet treed vanuit het idee dat ik het wel weet en zij nog gaan leren.
En dat is dus niks anders dan die senioren doen in die grote bedrijven. We hebben zelfs al een linked groep voor senior acteurs. En ik ben daar ook lid van.
Maar zou het niet veel beter zijn om juist elkaar op te zoeken en te leren van de frisse blik die de junior acteurs hebben en ons senioren aan hen te laven. Zodat we ons vak werkelijk blijven ontwikkelen en niet alleen meer vanuit onze ervaring blijven kijken?
Dus, is er een junior acteur die dit leest en mij wel eens wil vertellen hoe hij/zij het vak ziet en hoe daar mee om te gaan…ik nodig hem/haar van harte uit om dat mij te vertellen. Ik meen dat serieus.
Niet om mijn netwerk te vergroten en daardoor meer klussen te verkrijgen. Nee, het gaat me echt om het leren.
Hoe denken jullie daarover?

terug